Een portretschilderij gaat vele generaties mee …

Helen en Theo, in opdracht

‘Helen en Theo’, 50×50 cm

… en met de jaren groeit de emotionele waarde ervan. Daarom zijn de uitgangspunten van wezenlijk belang. Welke functie krijgt het portret? Waar komt het te hangen? Wordt het een statig portret, formeel en zakelijk? Of meer privé en intiem? Met een knipoog? Of moet het autoriteit uitstralen? Uitbundig vrolijk, of liever ingetogen vriendelijk?

'Mireille', 100x100 cm

‘Mireille’, 100×100 cm

Een goed portretschilderij is een geslaagde samensmelting van het karakter van de geportretteerde en de stijl van de kunstenaar. U heeft dus enig idee hoe een portret van mijn hand er uit zal zien. Maar vooral wil ik van u weten welke portretten op mijn website u het meeste aanspreken, zodat ik uw portret daarop kan laten aansluiten. Zo zijn veel opdrachten op deze pagina op verzoek wat zachter en vloeiender geschilderd dan mijn vrije werk. Voor het portret van Mireille is me zelfs gevraagd het te schilderen in de stijl van Andy Warhol.

portretschilderij Lode 40x50 cm

‘Lode’, 40×50 cm

Aan de hand van uw wensen en voorkeuren maak ik een ruime serie foto’s waaruit we samen het materiaal kiezen dat ik als uitgangspunt zal gebruiken voor het schilderij (tenzij u liever zelf, al dan niet noodgedwongen, foto’s aanlevert).

Door te werken naar foto’s kan ik langdurig en intensief zoeken naar vormen en kleuren om te benadrukken, af te zwakken, uit te vergroten of weg te laten. Veel meer dan bij het schilderen naar levend model. Daarbij komt dat het gebruik van foto’s lang en vermoeiend poseren onnodig maakt. En dat komt de spontaniteit van uw lichaamshouding en gelaatsuitdrukking ten goede. Na drie uur in dezelfde houding poseren bent u ongetwijfeld nogal verveeld en vermoeid.

opdracht_Pieter_potloodschets

Potloodschets ‘Pieter’

portretschilderij in opdracht, Pieter, 60x60 cm

‘Pieter’, 60×60 cm

Voor ik ga schilderen maak ik een schets aan de hand waarvan u compositie en gelijkenis kunt beoordelen.

Daarna maak ik (in acryl op linnen) het portretschilderij voor 95% af en nodig u uit om het te komen beoordelen. Zo nodig maak ik, aan de hand van uw op- of aanmerkingen, de laatste details af en krijgt het portret een vernislaag. Dit proces, van opdracht tot schilderij, duurt over het algemeen vier tot acht weken.

Voor meer informatie over hoe ik een schilderij in technische zin opbouw, verwijs ik u naar de artikelen die de afgelopen jaren zijn gepubliceerd in diverse kunsttijdschriften. Deze vindt u in het archief.

opdracht_henkjan_60x80

‘Henk-Jan’, 60×80 cm

Voor verdere vragen over een portret in opdracht kunt u mij mailen via de contact-pagina.

Tarieven

Prijzen variëren met het formaat van het portret. Ter indicatie: een opdracht van 18×24 centimeter op paneel kost € 765, voor 50×40 cm op linnen is dat € 1.125 en voor 100×100 cm op linnen reken ik € 1.945. Deze prijzen zijn gebaseerd op één af te beelden persoon tegen een egale achtergrond, inclusief 6% BTW en exclusief lijst.

Mee in Zee, in opdracht, 60x90 cm

‘Adrie’, 60×90 cm

Voor het schilderen van handen en/of een bewerkelijke achtergrond reken ik een bescheiden toeslag.

Voorafgaand aan het schilderen van een portretschilderij in opdracht vraag ik u 30% aan te betalen. Pas wanneer u tevreden bent met het resultaat, betaalt u het restant.

Het onderstaande portret van Neelie Kroes schilderde ik in 2009 in opdracht van het TV-programma ‘Sterren op het Doek’.

Neelie Kroes - Sterren op het Doek

‘Neelie Kroes’, 60×90 cm

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren