Een portretschilderij gaat vele generaties mee …

‘Rutger’, 50×40 cm

‘Shirley’, 40×40 cm

… en met de jaren groeit de emotionele waarde ervan. Denk daarom goed na over de uitgangspunten. Welke functie krijgt het portret? Waar gaat u het hangen? Wordt het statig, formeel en zakelijk? Of meer privé en intiem? Met een knipoog? Of moet het autoriteit uitstralen? Uitbundig vrolijk, of liever ingetogen vriendelijk?

Kenmerkende stijl

Een goed portretschilderij is een geslaagde samensmelting van het karakter van de geportretteerde en de stijl van de kunstenaar. Bij voorkeur benadruk ik kleur en contrast en schilder ik stevige vormen. U heeft dus enig idee hoe een portret van mijn hand er uit zal zien.

portret Robert

‘Robert’, 50×40 cm

portret in opdracht

Daan, 50×40 cm

Naar uw voorkeur

Graag wil ik van u weten welke portretten op mijn website u het meeste aanspreken, zodat ik uw portret daarop kan laten aansluiten. Veel portretten op deze pagina zijn op verzoek wat zachter en vloeiender geschilderd dan mijn vrije werk.

Aan de hand van uw wensen en voorkeuren maak ik een ruime serie foto’s waaruit we samen het materiaal kiezen dat ik als uitgangspunt zal gebruiken voor het schilderij (tenzij u liever zelf, al dan niet noodgedwongen, foto’s aanlevert).

Helen en Theo, in opdracht

‘Helen en Theo’, 50×50 cm

‘Lode’, 50×40 cm

Naar foto’s

Door te werken naar foto’s kan ik langdurig en intensief zoeken naar vormen en kleuren om te benadrukken, af te zwakken, uit te vergroten of weg te laten.

Daarbij komt dat het gebruik van foto’s lang en vermoeiend poseren onnodig maakt. En dat komt de spontaniteit van uw lichaamshouding en gelaatsuitdrukking ten goede. Na drie uur in dezelfde houding poseren bent u ongetwijfeld nogal verveeld en vermoeid.

opdracht_Pieter_potloodschets

Potloodschets ‘Pieter’

portretschilderij in opdracht, Pieter, 60x60 cm

‘Pieter’, 60×60 cm

Tekening als start

Voor ik ga schilderen maak ik een tekening aan de hand waarvan u compositie en gelijkenis kunt beoordelen.

Daarna maak ik (in acryl op linnen) het portretschilderij voor 95% af en nodig u uit om het te komen beoordelen. Zo nodig maak ik, aan de hand van uw op- of aanmerkingen, de laatste details af en krijgt het portret een vernislaag.

Dit proces, van opdracht tot schilderij, duurt over het algemeen vier tot acht weken.

portret in opdracht

Jonathan, 50×40 cm

Tarieven

Prijzen variëren met het formaat van het portret. Ter indicatie: een opdracht van 18×24 centimeter op paneel kost € 765, voor 50×40 cm op linnen is dat € 1.125 en voor 100×100 cm op linnen reken ik € 1.945. Deze prijzen zijn inclusief een fotosessie en zijn gebaseerd op één af te beelden persoon tegen een egale achtergrond. (Prijzen inclusief BTW en exclusief lijst).

portretschilderij Lode 40x50 cm

‘Lode’, 40×50 cm

Voor het schilderen van handen en/of een bewerkelijke achtergrond reken ik een bescheiden toeslag.

Voorafgaand aan het schilderen van een portretschilderij in opdracht vraag ik u 30% aan te betalen. Pas wanneer u tevreden bent met het resultaat, betaalt u het restant.

Neelie Kroes - Sterren op het Doek

‘Neelie Kroes’, 60×90 cm

Het portret van Neelie Kroes schilderde ik in opdracht van het TV-programma ‘Sterren op het Doek’. De uitzending vond plaats in juni 2009.

Meer weten?

Voor meer informatie over hoe ik een schilderij in technische zin opbouw, verwijs ik u naar de artikelen die de afgelopen jaren zijn gepubliceerd in diverse kunsttijdschriften. Deze vindt u in het archief.

Voor verdere vragen over een portret in opdracht kunt u mij mailen via de contact-pagina.

Mee in Zee, in opdracht, 60x90 cm

‘Adrie’, 60×90 cm

opdracht

‘Henk-Jan’, 60×80 cm

Sem, 40×30 cm

portret in opdracht

Matthijs, 40×30 cm

portret in opdracht

Anne, 40×30 cm

Portret in opdracht

‘Rob’, 50×40 cm

Portret van Nanette in 2011

‘Nanette’, 40×40 cm

opdracht

Anne-Floor, 30×30 cm

in opdracht geschilderd

Roelof, 35×35 cm

opdracht

Dahou, 30×30 cm

portret in opdracht

Chris, 40×30 cm

portretschilderij

Dex, 60×40 cm

portret in opdracht

Victor, 60×40 cm