Deze pagina valt het best te bekijken op een tablet, laptop of pc; op een smartphone worden de drieluiken niet naast elkaar afgebeeld.

Wat me aan een drieluik zo bevalt, is dat een portret meer dynamiek krijgt dan bij een enkele afbeelding. Alsof er beweging in zit. Hoe subtiel de verschillen soms ook zijn. Ook vind ik het een voordeel dat een drieluik uitnodigt tot onderling vergelijken, waardoor de kijker langer en beter naar de schilderijen kijkt.

Vivienne Westwood

Westwood maakte naam als ontwerper in de punkperiode in Londen in de tweede helft van de jaren 70. Tegenwoordig is ze een grote naam in de Britse mode-scene en doet ze ook regelmatig op ander gebied van zich spreken. (‘Vivienne Westwood’, 3x 18×13 cm, acryl op paneel, € 975,-).

Portret Vivienne Westwood
portrait Vivienne Westwood
painting Vivienne Westwood

Ramsey Nasr

Al jaren hamert Ramsey Nasr, acteur en voormalig Dichter des Vaderlands, op het belang van de kunsten. Alle zoogdieren eten, slapen en planten zich voort. Het is juist de verbeelding, de fantasie, die ons mens maakt. We zijn verhalenvertellers. Nasr verzet zich waar hij maar kan tegen de bezuinigingen in de zogenaamde ‘zachte’ sectoren. “Onderwijs, zorg en cultuur zijn de fundamenten van onze maatschappij, maar we behandelen ze als ornamenten”. Als versiering dus, waarop best nog wat bezuinigd kan worden. (‘Ramsey Nasr’, 3x 18×13 cm, acryl op paneel, € 975,-).

Simon Schama

Kunsthistoricus Simon Schama is onder andere bekend van zijn boek ‘Overvloed en onbehagen’ over de Nederlandse Gouden Eeuw. Als presentator van kunstdocumentaires schmiert hij er lustig op los. Heerlijk om naar te kijken en te luisteren. Hij begint de BBC-reeks ‘Civilisations’ over 40.000 jaar cultuurgeschiedenis als lofzang op ons scheppend vermogen, met: “We are the art-making animal and this is what we have made”. (‘Simon Schama’, 3x 18×13 cm, acryl op paneel, € 975,-).

portret Simon Schama

Simon Schama schilderij
Simon Schama portretschilderij

Philip Akkerman

Het thema van deze Haagse kunstschilder is de onbegrijpelijkheid van het bestaan. Zijn vorm is het zelfportret. Hij maakte er al meer dan 4.000 in dik 30 jaar tijd. Op de vraag of hij ooit iets anders zal schilderen, antwoordde hij met “Uitgesloten!”. (‘Philip Akkerman’, 3x 20×20 cm, acryl op paneel, € 975,-).

Philip Akkerman portrtet
Philip Akkerman schilderij
Philip Akkerman den haag

Jean Pierre Louveton

Onderstaand drieluik is een lofzang op de muziek van Jean Pierre Louveton, componist/zanger/gitarist van de franstalige progrock-band Nemo. Jazz, pop en stevige rock vermengd tot een bombastisch en symfonisch geheel. (‘JPL’, 3x 60×50 cm, acryl op linnen, € 2.475,-).

Portret JPL Nemo
Schilderij JPL Nemo
Portretschilderij JPL Nemo

David Hockney

Naast kunstenaar is David Hockney een boeiend theoreticus. De werking van perspectief en het gebruik van hulpmiddelen in de beeldende kunst zijn twee van zijn favoriete onderwerpen. (‘Hockney legt uit’, 3x 17×17,5 cm, acryl op paneel, € 975,-).

Portret David Hockney
Schilderij David Hockney
Portretschilderij David Hockney

Ai Weiwei

Activistische Chinese kunstenaar. ‘Knuffeldissident’ in het westen, maar in China gevangen gezet en gemarteld omdat hij met zijn kunst het regime aanklaagt. (‘Ai Weiwei’, 3x 23×17 cm, acryl op paneel)

Roger Waters

Waters transformeerde zijn rockopera ‘The Wall’ uit 1979 van een persoonlijk verhaal over de vervreemding tussen artiest en publiek, tot een stevige aanklacht tegen de ondemocratische macht van multinationals en wapenindustrie. (‘Stay Human’, 3x 23×17 cm, acryl op paneel).

portret roger waters
schilderij roger waters
portretschilderij roger waters
 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren