De vier vrouwen van Willem IV

Op 1 oktober 2017 publiceerde de RijksVoorlichtingsDienst (RVD) nieuwe portretfoto’s van koningin Maxima en haar drie dochters Amalia, Alexia en Ariane. De RVD stelt de foto’s aan iedereen beschikbaar, mits men er respectvol mee omgaat.

koningin Maxima, prinsessen Amalia, Alexia en Airiane

‘De vier vrouwen van Willem IV’, 110 x 90 cm

Gezien de intensiteit van de blikken en de ongekende intimiteit die fotograaf Erwin Olaf in deze foto’s heeft kunnen leggen, was ik direct verkocht. Zes weken later zijn ze geschilderd. Ik heb er 70 uur aan gewerkt.

De portretten komen het best tot hun recht met z’n vieren bij elkaar, zoals hier afgebeeld. Maar ze zijn ook los te bekijken en te vergroten (en ze zijn los te koop). Vandaar dat beide manieren van afbeelden op deze pagina staan.

Eerdere portretten van Willem-Alexander

Reeds eerder schilderde ik een samenstelling van 16 portretten van de koning, bestemd voor publicatie in tijdschrift Atelier. In het archief leest u er meer over en kunt u het artikel van maart 2014 als PDF downloaden.

16 geschilderde portretten van Willem-Alexander

‘Studie van IV op vier bij 4’, 70×66 cm

Nog iets eerder -in 2013, net voor z’n kroning- schilderde ik Willem-Alexander in een stoerdere pose dan waarin we hem gebruikelijk zien.

Het portret kreeg aandacht in tijdschrift Atelier, naast koninklijke portretten van Ans Markus, Sierk Schröder en Thérèse Schwarze. Ook was het te zien op televisie in een programma van Jasper Krabbé over staatsieportretten. In het archief leest u er meer over en kunt u ook dat artikel als PDF downloaden.

Bewaren