Remigius Narcissus

Zelfportret bril 5

Acryl op papier 5

Zelfportret bril 6

Acryl op papier 6

Zelfportret bril 7

Acryl op papier 7

Zelfportret bril 8

Acryl op papier 8

Vóór mijn lessen in september 2016 weer volop zouden beginnen, wilde ik me een week zonder afleiding op één onderwerp richten. En aangezien ik dat niet tijdig had gepland, moest ik snel een onderwerp vinden. Zelfportretten, daar kun je direct mee aan de slag.

Ik maakte zo’n 150 foto’s, selecteerde de acht beste en werkte deze uit met acrylverf op 300-grams papier. Alle op 75 x 55 centimeter. De werken met bril zijn zelfs zonder penseel gemaakt, met uitsluitend acryl-markers van Liquitex.

Is een zelfportret een ego-statement? Tuurlijk wel, al was het maar om je kunnen te tonen. Maar als model voor mijn eigen portretten ben ik een vorm, een acteur. Ik schilder mezelf hier niet als individu of als persoon.

Toch kan een beetje zelfspot natuurlijk geen kwaad. Vandaar de subtitel van deze pagina, als variant op mijn doopnaam Remigius Franciscus.

De vier portretten met bril waren de inspiratie voor het onderstaande schilderij ‘Uitkijken!’ op 50 bij 120 cm. Dit doek is opgezet met vier à vijf lagen grafietgrijs verdund met veel medium, waardoor een heel transparante verf ontstaat. De laatste lagen zijn wederom met acrylmarkers gemaakt.

Zelfportretten met bril, 50 x 120 cm, acryl op linnen

“Uitkijken!”, acryl op linnen, 50 x 120 cm

Bewaren

Bewaren